De Challenge, de Stad en 2016

19 augustus 2017
De Challenge, de Stad en 2016

Op 14 april 2016 krijgen de finalisten van de Challenge Stad van de Toekomst te horen wie er met de prijzen vandoor gaan. Dit zal bekend gemaakt worden op de Innovation Expo, een groots evenement waarop duizenden ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers en innovatieve burgers elkaar ontmoeten en waar de meest innovatieve projecten aan bod komen.

Erika Koehler, projectleider van de Innovation Expo, geeft in dit interview meer tekst en uitleg over wat er die dag zal gaan plaatsvinden. Inmiddels is bekend dat, naast de finalisten van de Challenge Stad van de Toekomst, ook Tesla aanwezig zal zijn op het evenement in Amsterdam-Noord (helaas alleen niet meer in de persoon van Elon Musk zelf, meer info hier).

Ontwikkelingen
Naast de vorderingen rondom deze happening, zitten onze finalisten uiteraard niet stil. Een kleine selectie van hun ontwikkelingen, media waarin ze te vinden zijn, prijzen waarin ze deelnemen en andere noemenswaardige momenten:

gewildgroei heeft de finale van de Radicale Vernieuwers bereikt. Een jury met daarin Neelie Kroes koos het project vanwege: ‘het streven naar een verandering in denken: onkruid en afval bestaan niet. Dit is nog klein, maar heeft het in zich een beweging te worden. Bovendien sluit het aan bij milieuproblemen als afvoer van regenwater en gebruik van bestrijdingsmiddelen’. De finale staat gepland op 9 februari en stemmen kan nog!

Mark Slegers en Siemen Cox wonnen op de nieuwjaarsborrel van Rotterdam Partners de Marketingprijs voor aanstormend talent voor hun inzet voor de stad door hun projecten Rotterzwam en BlueCity010! Een mooie erkenning voor het werk dat ze voor de stad Rotterdam hebben geleverd. De prijs werd door burgemeester Aboutaleb overhandig, zoals op de foto hierboven is te zien.

Andere mooie erkenning voor een Challenge Stad-finalist is te vinden in een interview dat RUIMTEVOLK had met Maarten Hajer. Hij is curator van de zevende Internationale Architectuur Biennale Rotterdam en benoemt Buiksloterham als voorbeeld van een nieuwe manier van Stadmaken in de next economuy. Een snippet uit het interview:

Wat is de rol van de ruimtelijk ontwerper in de next economy?
“Ontwerpers worden gedwongen hun rol te heroverwegen. Vaak ruilen ze de tekentafel al in voor nadenken over de ‘businesscase’, zijn ze bezig met het smeden van coalities en het bij elkaar brengen van de geesten. Hun rol verandert in hoog tempo. Kijk bijvoorbeeld naar de transformatie van het Amsterdamse Buiksloterham, waar de truc van het project is om de juiste partijen samen te brengen. Maar ontwerpers zijn wel bij uitstek geëquipeerd om die nieuwe werkelijkheden voorstelbaar te maken.”

Verder is Hotspot Hutspot genomineerd voor het HeldCare-programma,
draaide Mobiele Dijken onlangs een proefopstelling,

en gaat DakAkkers een boek maken over stadslandbouw.