Introductie: BlueCity010

17 september 2015
Introductie: BlueCity010

Kennismakend met BlueCity010 introduceren zij zichzelf als volgt:

BlueCity010 is een laboratorium van productie en onderzoek voor de circulaire stad. Ondernemers in circulaire productie werken samen in dit laboratorium om hun business cases op elkaar aan de sluiten en dit geheel aantoonbaar te laten functioneren.

Er is al een groot team bezig is met het bouwen aan de BlueCity010 in de vroegere Tropicana in Rotterdam. Het kernteam bestaat uit:

  • Mark Slegers en Siemen Cox – initiatiefnemers BlueCity010, bewakers inhoudelijke lijn, werving ondernemers
  • Sabine Biesheuvel – algemeen projectcoordinator, werving ondernemers en partners, pr&communicatie
  • Annemarie Piscaer – onderwijs, research en ontwikkeling BlueCity010
  • Wouter Veer – investeerder
  • Lennard Mooyman – analyse en coordinator renovatie/bouw
  • Floris Schiferli – architect en conceptvorming Tropicana
  • Yvette Govaart – Coup Group urban producers

> Waarom doen jullie mee met de Challenge Stad van de Toekomst?:
“Dit is sinds onze opgave weer aan het veranderen.”, zo stelt Sabine. “In het eerste formulier hebben wij dingen aangegeven als: toegang tot financieel en juridisch advies met betrekking tot exploitatie van een pand als Tropicana. Netwerken bouwen met andere deelnemende initiatieven/ondernemers. Advies inwinnen over bedrijfsvormen.” Maar inmiddels zijn er ook nieuwe behoeften bijgekomen. Sabine: “Zoals toegang tot specifieke juridische expertise als het komt tot een veiling van het pand. Of advies en support voor eenmalige subsidiering/fondsen voor duurzame renovatie om kosten te drukken”. Daarnaast is er de wens om de lobby naar de gemeente te versterken. En zou het project graag sparren over het opzetten van een kennisplatform in Rotterdam.

> Wat hopen jullie uit de Challenge Stad van de Toekomst te halen?
Sabine: “We zouden graag een frisse blik krijgen op onze eigen business case. Ook moeten we onze case versterken met input van kennis en onderwijs. Het gaat ons ook om het bouwen van een breder netwerk, ook buiten Rotterdam. Daarnaast willen we ons PR platform graag verder uitbreiden om zo meer lokale druk op de gemeente te kunnen zetten.” 

> Wat vinden jullie zelf een mooi voorbeeld van stedelijke vernieuwing, en waarom?
Sabine: “Momenteel is Holzmarkt in Berlijn een voorbeeld voor ons waar wij naar kijken. Wel hebben we een soortgelijke totaal oplossing zoals BlueCity010 nog niet gevonden, dus halen we onze inspiratie uit specifieke voorbeelden die een deel van de oplossing zijn. Meeste voorbeelden zijn terug te vinden in het boek Blue Economy van Gunter Pauli.”