Introductie: De Drijvende Biocascade Waterzuivering

21 september 2015
Introductie: De Drijvende Biocascade Waterzuivering

> Wie zijn de personen achter jullie initiatief van De Drijvende Biocascade Waterzuivering?  

  • Peter van Wingerden, CEO Beladon, penvoerder
  • Monique van Kempen (Dr.), Radboud Universiteit Nijmegen
  • Leon Lamers (Prof. Dr.), Radboud Universiteit Nijmegen
  • Fons Smolders (Dr.), (B-Ware)
  • Joep van Leeuwen, Senior Adviseur Stadsontwikkeling Rotterdam

“Met elkaar hebben we kennis en kunde over biologie, technologie, drijvend bouwen en stedenproblematiek in een gezamenlijk initiatief geplaatst: lokaal, duurzaam en circulair zuiveren van afvalwater in grote steden. Dicht bij de gebruikers, transparant, leerzaam en schoon. Intensivering van klimaat (te droog/te nat) en bevolkingsgroei geven noodzaak tot efficiënt gebruik van het water in de stad. Het water brengt ons: energie in de vorm van koeling, nutriënten, logistieke mogelijkheden en ruimte dichtbij eindgebruikers.”

> Waarom doen jullie mee met de Challenge Stad van de Toekomst?
“Schoon, zoet water zal steeds schaarser worden. Vanuit de stedelijke problematiek zien wij een reële, haalbare en schaalbare oplossing die schoon en leerzaam is en voor vele gebieden in de wereld een directe oplossing biedt voor het afvalwater naar- en in rivieren en bodems. Nederland is een waterland bij uitstek. Wij kunnen stedelijke uitdagingen in een living lab situatie bouwen, testen en exploiteren met als eindresultaat, haalbare oplossingen voor zowel onze steden als de vele metropolen elders in de wereld.”

> Wat hopen jullie uit de Challenge Stad van de Toekomst te halen?
 “Marketing en distributie, kennis en kunde, financiering voor een prototype, media aandacht, netwerk naar andere innovatieve ideeën & technologieën en naar commerciële partijen.”

> Wat vinden jullie zelf een mooi voorbeeld van stedelijke vernieuwing en waarom?
“Een drijvend hotel, een drijvende koeientuin en Rich Water World waarbij voor ons de uitdaging is om deze inspirerende projecten te gaan verbinden in een nieuw concept.”