Introductie: LOFT2GO

23 september 2015
Introductie: LOFT2GO

> Wie is de persoon achter je initiatief?
“Mijn naam is Marie-Claire Aarts, en ik kwam op het idee toen mijn relatie uit ging en een van ons beiden een nieuwe woning moest zoeken. Omdat ik van huis uit jurist ben, wist ik dat er nieuwe wetgeving aan zat te komen die wonen in kantoren mogelijk zou maken. De LOFT2GO is dan ook vooral een juridisch concept: er is veelal niet eens een bouwvergunning nodig om te transformeren met LOFT2GO. Ik ben toen aan het ontwerpen geslagen en met een mapje schetsen naar de Provada vastgoedbeurs gegaan om te zien of er interesse was. Dat was er! Vervolgens begonnen met een prototype. Het productiemodel dat we nu hebben is daar weer een afstammeling van.”

 > Waarom doe je mee met de Challenge Stad van de Toekomst?
“De LOFT2GO is een oplossing voor leegstand en woningtekort – twee grote stedelijke problemen met grote maatschappelijke impact. Momenteel is vooral vluchtelingenhuisvesting erg actueel – in Nederland, maar ook internationaal. Hiervoor hebben wij de LOFT2GO Urgent ontwikkeld, een speciale budgetversie van onze verplaatsbare badkamer en keuken. Deze is speciaal ontworpen voor snelle huisvesting in leegstaande kantoren. De productie van de LOFT2GO is snel op te schalen, dus wij kunnen hiermee ook internationaal een oplossing bieden.

Per verkochte Urgent unit zal 100 euro naar een goed doel gaan dat structureel iets aan mensenhandel probeert te doen. Wij denken aan een organisatie die persvrijheid in Syrië ondersteunt. Vrijheid van meningsuiting ligt erg onder vuur daar, maar er zijn dappere mensen die tegenstand bieden. Ik ben zelf net bij de aankomst van boten in Griekenland geweest (meer informatie daarover hier), waardoor we al redelijk directe lijnen hebben.”

Wat hoop je uit de Challenge Stad van de Toekomst te halen?
“We zijn een klein bedrijf en het marktpotentieel is gigantisch. Daarom zoeken we een strategische partner met wie we samen de LOFT2GO groot kunnen uitrollen. Een strategische partner betekent voor ons een investeerder die zelf ook belang heeft bij de uitrol van de LOFT2GO. De Challenge geeft ons goede ondersteuning in dit proces en ook de juist exposure.

Tegelijkertijd heeft het prijzengeld ons in staat gesteld om de lancering van de LOFT2GO Urgent te vervroegen, juist nu het tekort aan vluchtelingenhuisvesting zo’n actueel probleem is. We zijn al met verschillende gemeentes in gesprek over de transformatie van leegstaand gemeentelijk vastgoed en kantoren, waaronder met de gemeente Leiden die bij de Challenge onze aanmelding heeft ondersteund. Het helpt dat de budgetversie ook zeer geschikt is om snel studentenwoningen te bouwen. Leiden is tenslotte een studentenstad.”

Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van stedelijke vernieuwing en waarom?
“Persoonlijk vind ik dat we in de leukste tijd leven die ik zelf heb meegemaakt. Alles is mogelijk. Afwijkend denken is juist goed nu. Er zijn daarom heel veel voorbeelden van spannende vernieuwing. 

Ik houd van initiatieven met een verhaal, een context, waarbij het niet allereerst om het geld is begonnen. Baanbrekers, bevlogen mensen, die goed zijn in hun vak en die nieuwe dingen verzinnen en die ook uitvoeren. Daarmee werk ik zelf ook het liefst samen. De Ceuvel is een mooi voorbeeld, waarbij bottom-up een oplossing is ontstaan voor bodemvervuiling op een braakliggend terrein, terwijl zij daar zelf een nieuwe gemeenschap opbouwen. Om zoiets van de grond te krijgen, moet je echt een paar bijtertjes hebben die niet loslaten.”

> Korte video-impressie van de LOFT2GO: