Introductie: Mobiele Dijken

18 september 2015
Introductie: Mobiele Dijken

> Wie zijn de personen achter jullie initiatief?
De personen achter ons initiatief zijn Bart Burggraaf en Dirk Bon. We komen allebei uit hetzelfde dorp en hebben elkaar leren kennen door werk en festiviteiten in het dorp. Bart heeft een zeilmakerij en Dirk is brandweerman met daarnaast een montagebedrijf. Tijdens een van de montageklussen raakten we aan de praat over innovaties, in dat gesprek hebben we besloten samen een bedrijf op te richten om met Mobiele Dijken van start te gaan. Het oorspronkelijke ontwerp komt van een professor uit Duitsland waar we nauw mee samenwerken.”

> Waarom doen jullie mee met de Challenge Stad van de Toekomst?
Wij doen mee aan de Challenge om ons initiatief naar een volgende fase te krijgen. Op het eerste gezicht lijkt het een product wat alleen maar in de etalage gezet hoeft te worden maar dat is niet het geval. De instanties verantwoordelijk voor calamiteiten op het gebied van water zijn terughoudend met innovaties op dit gebied. De Challenge lijkt ons een mooie mogelijkheid om te leren hoe we met deze terughoudendheid om moeten gaan. Daarnaast lijkt het ons erg leerzaam samen met andere initiatieven dit traject te doorlopen. We zijn ook erg blij dat we een van de 10 finalisten zijn!”

> Wat hopen jullie uit de Challenge Stad van de Toekomst te halen?
We hopen door de Challenge en Urban Accelerator te leren hoe we het beste aansluiting kunnen vinden bij onze doelgroep en welk businessmodel het beste zou passen bij onze onderneming. We hopen handvatten te vinden om beter onze koers te kunnen bepalen en inzicht te krijgen in de mogelijkheden van bijvoorbeeld financiering. We willen graag in April kunnen laten zien hoe Mobiele Dijken kan helpen in de bestrijding van calamiteiten op het gebied van hoogwater, hoe de implementatie in de bestaande hulpverleningsorganisaties gerealiseerd kan worden en dit kunnen laten zien aan de hand van een praktijkoefening.”

> Wat vinden jullie zelf een mooi voorbeeld van stedelijke vernieuwing, en waarom?
Omdat onze focus toch een beetje ligt op het water uit de wolken willen we graag “Amsterdam Rainproof” als voorbeeld stellen voor stedelijke vernieuwing. Het mooie aan dit initiatief is dat het niet alleen gaat over ideeën voor het beperken van overlast door regenwater maar dit ook in de praktijk toepast.”