Introductie: The Salt Project

8 september 2015
Introductie: The Salt Project

The Salt Project, van de pas afgestudeerde Eric Geboers (TU Delft met een master aan de faculteit bouwkunde) is een poging om architectuur te creëren met behulp van zeewater in de woestijn. Door het gebruik van de lokale beschikbare middelen kunnen planten groeien en kan gebouwd worden zonder dat daar afval bij ontstaat. 

The Salt City

Het concept van The Salt Project draait om het oppompen van zeewater in gebieden die door verwoestijning worden bedreigd. Veel woestijngebieden liggen in de buurt van een zee. Het opgepompte zeewater wordt gesplitst in water en zout. Met het zoete water wordt de verwoestijning tegengegaan en met het gewonnen zout wordt de architectuur gemaakt.

In een interview (Algemeen Dagblad) met Eric zegt hij over zijn project het volgende:

“Voor mijn afstudeerproject bedacht ik hoe de stad van de toekomst er in 2035 uit zou kunnen zien. Toen heb ik een schaalmodel gemaakt van één op vijftig, dat op ware grootte een flinke iglo zou opleveren. Met dat model heb ik twee prijsvragen gewonnen: Challenge Stad van de Toekomst en ‘The science of future cities‘, een wedstrijd in Singapore. Het leverde me budget en coaching op voor de volgende stappen. Dat heeft me een boost gegeven om door te gaan.”

The Salt City

Eric stelt dat zijn project een sterk academische achtergrond heeft. Hij wil het via de Challenge Stad van de Toekomst graag naar het praktische brengen. Eric: ‘Ik geloof heel erg in de duurzame kwaliteiten van het plan en zie de Challenge als een mooie boost om die stap te maken. Het netwerk van RVO en Pakhuis de Zwijger is voor mij als starter natuurlijk waardevol en ook bij het uitdragen van de boodschap van mijn project is de prijsvraag heel behulpzaam.’

> Wat vindt Eric zelf een inspirerend voorbeeld van stedelijke vernieuwing?
‘Ik vind het Smog Free Project van Studio Roosegaarde heel sterk omdat het een vrij eenvoudige technologische innovatie is die een vrijwel oneindige afvalstof (smog) zonder waarde (of zelfs een negatieve waarde) pakt en dat omvormt naar iets dat wel waarde heeft. Het is een mooie inspiratiebron voor mij omdat ik met mijn project ook uit een oneindige bron (zeewater) waarde wil toevoegen door innovatie.’