Media-aandacht: Stadslab Buiksloterham

19 augustus 2017
Media-aandacht: Stadslab Buiksloterham

debalie_logo

Op donderdag 1 oktober is er in de Balie in Amsterdam een avond waarop Jonathan Holslag zijn visie ten toon spreidt over de vraag: Hoe kunnen we de huidige politieke problemen het hoofd bieden en welvaart voor de toekomst garanderen? Holslag toont aan dat ‘Europese gewesten wel degelijk een verschil kunnen maken als ze groots denken. Met slim energiebeleid, een florerende lokale industrie, een kleine overheid, bruisende stadsateliers en de nadruk op zelfredzaamheid vormt.’ zo stelt de website van de Balie.

Een spreker die ook deze avond aan het woord komt als voorbeeld in dit licht is Challenge top 10 finalist Frank Alsema van Stadslab Buiksloterham. Zo valt te lezen:

Kwartiermaker Frank Alsema komt op deze avond het Stadslab Buiksloterham presenteren, een concrete case study die aansluit op Holslag’s ideaal. De stad van de toekomst speelt een centrale rol in het Vlaanderen van Holslag. Die stad is onafhankelijk, duurzaam en zelfvoorzienend door de lokale ambachten en industrie. In de wijk Buiksloterham in Amsterdam-Noord worden deze idealen werkelijkheid. Een wijk waar energie afkomstig is uit hernieuwbare bronnen, waar bedrijven en bewoners experimenteren met nieuwe vormen van publiek/private samenwerking, eigenaarschap, andere zorgvormen, alternatieve energieketens en allerlei tussenvormen in wonen en werken.

De avond is hier terug te kijken:

 

groeneamsterdammer

Daarnaast verscheen op 9 september 2015 een mooie longread in de Groene Amsterdammer met daarin veel aandacht voor Challenge Stad van de Toekomst juryvoorzitter Daan Roosegaarde. Naast zijn visie kwam ook Stadslab Buiksloterham aan bod:

Geen vaststaand plan, maar stapje voor stapje. In maart van dit jaar tekenden twintig betrokken partijen het manifest Circulair Buiksloterham, een intentieverklaring om te werken aan een circulaire wijk met nieuwe vormen van eigenaarschap, mobiliteit, energie, voedselproductie en verwerking, waterzuivering en meer. Een aardige stap in de richting, maar in zijn uiteindelijke vorm ook vooral een compromis, zegt Van Odijk. ‘Als er echt een handtekening moet worden gezet, worden mensen angstig. Waar tekenen we voor? Wat gaat het ons kosten en wat levert het op? Het is allemaal nieuw en dat brengt risico’s mee.’ Vooral de gemeente aarzelt meer dan ze had gehoopt. ‘Om dit project te doen slagen zullen ze een voortrekkersrol moeten nemen. Regelgeving aanpassen, strenge eisen en selectie hanteren bij het uitgeven van kavels.’