De Stad van de Toekomst maken we samen

7 april 2016
De Stad van de Toekomst maken we samen
© Joep Kroes

Niet grootschalig of kleinschalig maar juistschalig, daar draait het om in de stad van de toekomst. Constant blijven nadenken over de schaal waarop je bezig bent. – Maurits Groen

De stad van de toekomst is er een met vele gezichten. Tijdens De Nacht van de Stad van de Toekomst werden zo veel mogelijk perspectieven samen gebracht. In sessies over onder thema’s de nieuwe economie, bouwen, sociaal en water kwamen deze perspectieven samen en werd gebouwd aan de stad van de toekomst.

Van wetenschapper tot architect en van wethouder tot journalist. Van investeerder tot ambtenaar en van ondernemer tot dijkgraaf. Alles van de partij deze avond. Belangrijke rollen waren ook weggelegd voor de finalisten van de Challenge Stad van de Toekomst, allen bezig om hun innovatieve project tot volle wasdom te krijgen in de stad. En last but not least aanwezig: de grote partijen binnen de stad, zoals waterschappen, een groot bouwbedrijf als BAM en de Triodos Bank. Een bonte bedoeling was het op 31 maart en Pakhuis de Zwijger was het decor.

© Joep Kroes

Het was juist deze mix van perspectieven die tot mooie sessies leidde. Zo was er in het plenaire gedeelte aandacht voor de onverwachte ontmoetingen die ontstaan zijn door de Challenge Stad van de Toekomst, zoals de eerste Hemel(s)water-installatie die in het Ecodorp Boekel staat, waarover hier meer. En de link die tussen Diamondiaal en Sustainer Homes is ontstaan, waar de droom bestaat om een zelfvoorzienend en off-grid buurthuis de creëren midden in Almere.

© Joep Kroes

Naast de subsessies over economie, bouwen, sociaal, water en technologie was er meer te beleven tijdens De Nacht van de Stad van de Toekomst. Zo was er ruimte voor een sessie waarin mensen vanuit de Rijksoverheid kwamen vertellen over City Deals. Een interessant gesprek volgde, met name over de vraag hoe de bottom-up beweging aansluiting zou kunnen vinden bij deze deals.

Ander onderdeel was het spel Play Buiksloterham: City Innovation Game. Deze game, ontwikkeld door Play the City, is een toegankelijke manier om, zonder jargon, stakeholders – groot en klein – te betrekken in het proces van stadmaken. De simulatie is een innovatieve manier waarmee stadsontwikkelaars gezamenlijk te werk kunnen gaan en proberen oplossingen te vinden voor bestaande obstakels.

© Joep Kroes

In de sessies over de nieuwe economie, bouwen, sociaal, water en technologie in de stad van de toekomst waren rapporteurs aanwezig om op te tekenen wat er gezegd werd en hieruit wordt een position paper geschreven. Ook via opschrijfborden, naamkaartjes en interviews is content opgehaald voor dit document. Deze zal in de loop van de komende weken worden opgetekend en verspreid.

© Joep Kroes

© Joep Kroes

© Joep Kroes

© Joep Kroes

© Joep Kroes

Afsluitend nog een aantal tweets die gedurende het programma de lucht in zijn geslingerd:

Tijdens De Nacht van de Stad van de Toekomst is ook de stemming voor de publieksprijs van de Challenge Stad van start gegaan. Naast de 2 geldprijzen (€10.000 en €20.000) die de jury mag uitreiken ligt er ook €20.000 te wachten voor de favoriet van het publiek. Meer info is hier te vinden.

Meer foto’s van het evenement zijn hier te vinden.