The Salt Project in ArchitectuurNL

23 november 2015
The Salt Project in ArchitectuurNL

In het magazine ArchitectuurNL verscheen onlangs een lang artikel over de Challenge Stad van de Toekomst finalist The Salt Project. Het verhaalt mooi over de inspiratie van Eric en de wereldwijde potentie van het project.

Deze zomer studeerde Eric Geboers af aan de TU Delft op The Salt Project, waarmee hij verwoestijning wil tegengaan door zeewater te scheiden in zoet water en zout, het zoete water te gebruiken voor vergroening van de woestijn en het zout voor de bouw van een stad. Geboers is genomineerd voor de Archiprix 2016 en staat in de finale van de Challenge Stad van de Toekomst.

De inspiratie aan het begin van het proces waren de principes van biomimicry: leren van processen, structuren en systemen die voorkomen in de natuur, en die kennis toe te passen op problemen waar wij als mensheid mee zitten. Na 7 miljard jaar evolutie zijn in de natuur immers systemen ontwikkeld met een complexiteit waar wij nog niet van kunnen dromen. Dit inspireerde me om een architectuur te willen maken die specifiek een niche vult in een ecosysteem en die een positieve bijdrage kan leveren aan dat ecosysteem.

Zeewater en zon

‘De grootste bedreiging voor onze planeet’ is volgens de Verenigde Naties verwoestijning – het opdrogen van landbouwgrond door klimaatverandering en uitputting van grond door menselijk handelen. Elk jaar valt een gebied ter grootte van drie keer Nederland ten prooi aan opkomende woestijnen – een probleem dat zichzelf versterkt en dat door de groeiende wereldbevolking extreme gevolgen kan hebben. Een belangrijke regel van biomimicry is kijken naar lokaal beschikbare middelen. Wat opvalt als je naar de locatie van woestijnen op de wereldkaart kijkt, is dat ze vaak in de buurt liggen van grote hoeveelheden water: zeewater. Wat ook opvalt is dat verreweg de meeste woestijnen op plekken liggen waar veel energie beschikbaar is in de vorm van zonne-energie. Vandaar de volgende fascinatie: wat als we zeewater scheiden in zoet water en zout met de kracht van de zon, dat zoete water gebruiken om gewassen te laten groeien en verwoestijning tegen te gaan en het zout gebruiken om architectuur te maken?”

Lees het volledige artikel op de site van ArchitectuurNL.